75. YILINDA KAYSERİ DEVELİ DEPREMİ KONFERANSI

Bahçelievler Belediyesi ev sahipliğinde 75. Yılında Kayseri Develi ilçesinde meydana gelen deprem ile ilgili konferans düzenlendi.

Kayseri Develi ilçesinde 75 yıl öncesinde meydana gelen 35 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, ayrıca 10 bin hayvanın telef olduğu ve Türkiye’nin DEPREM gerçeği ile ilgili konferans, Bahçelievler Belediyesi ev sahipliğinde yapıldı.

Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkanı Murat Özdemir Depremi Afet Yapan Bizleriz…

1940 Yılında Kayseri ili Develi ilçesinde 6,7 nokta büyüklüğünde meydana gelen Develi Depremi ile ilgili konferansta bir konuşma yapan Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkanı Murat Özdemir Mimar ve Mühendisler gurubu olarak 3000’e yakın, mimar ve mühendis üyesi, 10.000’e yakan takipçisi olan, Ülke ve millet adına olumlu faaliyetleri destekleyen, olumsuz gördükleri uygulamalar ile ilgili olarak da, yol gösterici olarak faaliyetlerini yürüten bir gurup olarak kendilerini tanımladı.

Ayrıca mimar ve mühendisler grubu olarak, etkinliklerinin sürekli devam ettiğini belirtti. Ülkemizdeki Deprem riski ile ilgili bilgilendirme faaliyetlerinde bulunarak, ülkemizde meydana gelen depremler ile ilgili bilimsel bilgilendirmede bulundu. Depremin tabiat için faydalı bir hareket olduğunu, fakat afet yapan ve afete çeviren ise, bize bir şey olmaz mantığı ile ifa ettiğimiz yapılarımız, teknik şartlara uymamak olarak sıraladı.

Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar Açılış Konuşmasını Yaptı. 

Develi’yi Anadolu’nun tipik özelliklerini yansıtan, şirin ve sosyal bir ilçe olarak tarif eden Cabbar, Develi’nin  merkezde 65 bin nüfusa, ülke genelinde ise 350 bin nüfusa sahip olduğunu ifade ederek, Develi depremi ile ilgili düşüncelerini ve bundan sonra alınması gerekenler hakkında bilgilendirmede bulundu.

Marmara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ali Selçuk Biricik hocanında DEPREM ile ilgili şiirini paylaştığı program sonrası bir araya gelen konuşmacılar, unutulan ama 45 saniyede neler yaptığına bakıldığında ise unutulmaması gereken bir konu için bir araya gelerek, 75 yıl önceki Develi ile bugünün Develi ilçesinin durumu hakkında bilgiler vererek, Deprem gerçeğini ve yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmede bulundular.

Prof.Dr.Ali Osman Öncel 75.Yıl önce yaşananları anlattı. 

75 yıl önce yaşanan ve tarihin arşivlerinde kaybolan bir günün arşivlerini bugün burada bizler açıyoruz diyerek sözlerine başladı. Erciyes dağı ile ilgili düşüncelerini paylaşarak, dağ içinden dağ çıkıyor diyerek, erciyes dağı ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Volkanik patlamaların olduğu yerlerin verimliliğini ve coğrafik olarak güzel yerler olduğunu belirtti. Risk, tehlike, hasar ile ilgili arşivlere dayanarak düşüncelerini paylaştı.

Fay Nedir ve Fay Tipleri Hasan Elmacı anlatımıyla bilgilendirildi

Maden Teknik Araştırma konusunda ise Hasan Elmacı Kayseri ve Develi civarındaki fay hatları hakkında bilgilendirmede bulundu. Fay ve fay tipleri hakkında bilgilendirme ile DEPREM neden meydana geldiği hakkındaki düşüncelerini paylaştı.

İnşaat Mühendisi Fikret Şahin Yapı Denetim Hakkında Bilgilendirmede bulundu

75.Yılında Kayseri Develi depremi konferansında bir konuşma yapan, Yapı Denetim Uzmanı ve İnşaat Mühendisi Fikret Şahin deprem kanunu ve yapı denetim firmaları ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Yapı denetim tecrübesine dayanarak verdiği bilgilendirmede sistemin sorunlarına değindi. Asıl görevlerinin vatandaşın ve mal sahibinin hakkını korumak olduğunu, bu durumda ise müteahhit ile karşı karşıya kaldıklarını bu yüzden, müteahhitler ile ilgili sıkıntılar çektiklerinin altını çizerek, elektronik görevlendirme sisteminin olması gerekliliğine değindi. Sektörün hakkı ile yapılmadığının altını çizerek, konu ile ilgili bir kanun tasarısının çıkması gerekliliğinin önemine vurgu yaptı. Ülkenin en büyük sorununun DEPREM olduğu ve canların gittiği bir konuyu konuştuklarını, 45 saniye içinde 18 bin kişi, 1 dakika içinde ise 30 bin kişinin kaybından söz ediyoruz dedi.

Kayseri ilinde 17 yapı denetim firması olduğunu, bununda Kayseri ilinde 340 kişi ile denetlenmenin mümkün olmadığı konusuna değinerek, sistem içinden biri olarak üzüntü duyduğunu söyledi. Yapı Denetim firmalarının sıkıntıları ile mal sahibi ve müteahhit arasındaki sıkıntılar ile ilgili bilgilendirme yaptı. Program sonrasında salonda bulunan konukların sorularına da cevap veren konuşmacılar önemli konulara değindi.

Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, Ders Almamız Gerekiyor!

Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, Deprem gibi önemli bir konuya önem vererek buraya geldiğinizden dolayı hepinize teşekkür ediyorum diyerek, sözlerine başladı. Ders almamız gerekiyor, geçmişten ders alarak, geleceğimizi şekillendirmeliyiz dedi. Deprem geldiği anda bir telakuza geçiliyor, sonrasında ise unutuluyor. Belediye olarak DEPREM ile ilgili çalışmalarından da bahseden Develioğlu, ellerinde bulunan tüzüklere uyduklarını, sıkı şekilde takip ettiklerini belirtti. ‘Herkes işini düzgün yapabilse’ sözleriyle, canımızın karşılığı yok, bunun bedeli yok sözleriyle bilgilenmenin gerekliliğine dikkat çekti.

Program sonrasında salonda bulunan konukların sorularına da cevap veren konuşmacılar önemli konulara değindi. Ayrıca Bahçelievler Arama Kurtarma ekibi, afetlere hazırlık ve önleme çalışmaları, afetlere müdahale kapasitesinin artırılması ve afet gönüllü sisteminin gelişmesi anlamında bilgilendirmede bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir