İNSANLARIN CAN VE MAL GÜVENLİĞİ BİZİM ELİMİZDE

Genç Girişimcilerimizden Estanbul Yapı Denetim Merkezi Limited Şirketi sahibi Fikret Şahin, röportaj konuğumuz oldu. Hedeflerinin yapı denetiminde, tabelada değil, özde markalaşmak olduğunu söyleyen Şahin, mesleğin getirdiği sorumluluklara da dikkat çekti.

Merhabalar Fikret Bey, kendinizden bahseder misiniz?

1975 yılında Kayseri’nin Develi ilçesinde doğdum. Evli ve 3 çocuk babasıyım. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini Ankara’da tamamladım. Pamukkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü bitirdim. 1999 yılında kurmuş olduğum SER-HAN Mühendislik Müşavirlik Proje firması ile Ankara‘da iş hayatına atıldım. 2007 yılından itibaren İstanbul Beylikdüzü ilçesinde ikamet etmekteyim. 2002 yılında Denizli’de jeotermal enerji alanında bir ilk olan Denizli ili Jeotermal Enerji ile Isıtılması Projesi’nde, Şantiye Şefi olarak Denizli Belediyesi – M.T.A. Kurumu  işbirliğinde Pamukkale Gölemezli Kasabasında 5 adet jeotermal sıcak su kuyusu açtık. 2003 – 2007 yılında Ankara’da TOKİ ve Kooperatiflerde toplu konut projelerinde görev aldım ve 4000’e yakın konutu hak sahiplerine teslim ettik. 2007 – 2009 yılında İstanbul’da kendi firmam ile iki blokta 376 Konut ve Ticaret Merkezi işini üstlenmiş olup, zamanında bu konutları hak sahiplerine başarı ile teslim ettik. 2009 – 2015 yılı Mart ayına kadar BİRTEK Yapı Denetim Şirketi’nde Genel Koordinatör ve Proje Uygulama Denetçisi İnşaat Mühendisi olarak görevime devam ettim. 27 Mart 2015 yılından itibaren de Estanbul Yapı Denetim Merkezi olarak işlerimizi devam ettirmekteyiz. 2011 yılından itibaren İstanbul Kayseri İli ve İlçeleri Yardımlaşma Derneği başkanlığını yürütüyorum. Ayrıca birçok sivil toplum kuruluşunda görev yapmaktayım. Şu anda Berilefe Yapı Proje Müşavirlik firması ile Müteahhitlik hizmetleri, Estanbul Yapı Denetim Merkezi firması ile de yapı denetim firması olarak hizmet vermeye devam etmekteyiz. Beylikdüzü ’ne geldikten sonra şu anda 11. Binamızı yapıyoruz. Berilefe Yapı Proje ile beraber taahhüt işleride yapmaktayız. Güngören Sanayi Mahallesinde bir iş merkezi inşaatı işimiz devam etmekte, Üsküdar’da Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı Kız Öğrenci Yurdu İnşaatının Kabasını yapıp teslimini gerçekleştirdik. Bunun dışında şu anda Üsküdar bölgesinde ikinci bir yurt inşaatının görüşmeleri devam etmekte, devamında da proje hizmetlerimiz var.

Yapı Denetimi Nedir? Türkiye’deki yapı denetim sisteminden bahseder misiniz?

Yapı Denetim 1999 depreminden sonra aslında belediyelerdeki inşaat mühendislerinin yapması gereken işlerdir.

Belediyelerde kontrol sistemi yoğunluktan dolayı zamanında yapılamadığından az sayıda insanla çok iş yapılmaya çalışıldığı için ilk olarak pilot 15 ilde uygulamaya geçildi. 2011 yılında tüm Türkiye’ye yayıldı ve yapıların kontrol işi tamamen özel sektöre devredildi. Ben inşaat mühendisi olduğum için yapı denetim benim nezdimde çok önem verilmesi gereken bir meslektir. İnsanların can ve mal güvenliği bizim elimizde. Bizim göstereceğimiz en ufak bir ihmal vatandaşlarımızın yaşamını yitirmesine sebep oluyor. Devletimizde burada yaşanan sıkıntıyı gördüğü için müteahhidi beş yıl bizi on beş yıl sorumlu tutuyor. Yapı denetim şu anda 81 ilde faaliyet göstermektedir. Beş senedir tamamen serbest bıraktılar, öncesinde metrekare sınırı vardı, her yerde açılmıyordu. Bizde yetişemedik, onlarda yetişemeyince tamamiyle serbest kaldı. Özel sektör olmasının yanlış tarafı müteahhitle yapı denetim firmasını karşılıklı pazarlığa bırakmış oluyor. Müteahhitle anlaştıktan sonra denetimin parası mal müdürlüğünden devlete yatıyor ve oradan alıyoruz. Ben müteahhite senin şurada sıkıntın var deme hakkım olduğu halde tam olarak diyemiyorum, çünkü devamında gelen garanti bir işim yok. Ondan dolayı müteahhitlere karşı Yapı denetim merkezleri biraz sıkıntılı kaldı.   Binanın taşıyıcı sistemiyle değil ama genel görünüşüyle ve özellikle çatı katlarıyla ilgili sıkıntıları var.

Estanbul Yapı Denetim ne zaman kuruldu, kaç kişilik bir ekiple çalışıyorsunuz?

27 Mart 2015 yılında kuruldu. İlk başta 7 kişilik bir ekiple başladığımız yolda şuanda 15 kişilik mühendis kadromuz var. Ofisimizde belediye ve işlemleri yapan 2 tane tekniker arkadaşımız var. Toplamda 17 kişilik ekibimiz var.

Verdiğiniz hizmetlerden bahseder misiniz?

Genel olarak proje kontrolü, sonrasında binaların kontrolü, iskân aşamasında binanın tekrar iskân alınabilirliğinin kontrolü, ayrıca beton sonuçlarıyla alakalı laboratuvar hizmetleri veriyoruz. Yetkili laboratuvar firmamızla beraber kentsel dönüşüm hizmetleri veriyoruz.

Yapı Denetim halka ve yeni inşaat yapacaklara ne gibi faydalar sağlamaktadır?

Yapı denetimin en büyük karı depreme karşı dayanıklı yapıların yapılmasını sağlıyor olmasıdır. Öncelikli işimiz deprem, görselliği ikinci plana bırakıyoruz. Vatandaşın rahat ve güvenle oturabilecekleri bir ev aldıklarında yapı denetimli mi yapılmış, denetimsiz mi yapılmış, eski binalarda kentsel dönüşümde yaptığımız için binaların çoğunda sıkıntı var. Yıkım yaparken binaları gördüğümüzde normalde kırıcı yâda makineyle kırılması gereken yerler kepçe ile kolaylıkla dağıldığını gördük. Özellikle sahil kesimlerinden deniz kumunun çok kullanıldığını gördük. Buda zaman içerisinde betonun dayanıklılığını düşürüyor.

İstanbul’un inşaat yapısını değerlendirecek olursanız neler söylersiniz?

İstanbul geneline bakıldığında eski ve yeni İstanbul arasında çok büyük bir fark var. Şehir merkezi eski İstanbul dediğimiz yerde yaşayanlar keşmekeş bir yapı var. Beylikdüzü, Büyükçekmece, Başakşehire geçildiğinde oluşan yapılardaki yeşil alanlara bakıldığında eskilerde öyle bir durum yok. Geçenlerde Esenlere gittim eskiden biz tarlalarda maç yapardık orada sokak arasında çocuklar arabalarla maç yapıyorlar. Çokça da kaza haberleri alındığı söyleniyor. İstanbul’ la alakalı bir kentsel dönüşüm yapıldı lakin biz bunu yanlış anladık. Kentsel dönüşüm denildiğinde oradaki eski binaların yıkılıp yerine yeni binaların siluetli ve sağlam yapılar yapılmasıydı, devletimizin de amaçladığı hedef buydu ama mevzuattaki boşluktan dolayı öyle bir sisteme döndü ki, 100 m2 arsası olan bir adam eski binayı yıkıp yerine aynı binayı aynı şe kilde yaptı. Kentsel dönüşümün bir anlamı kalmamış oldu. Kentsel dönüşüm yapıldı mı yapıldı. Son zamanlarda Bağcılar belediyesi çok iyi bir şekilde olayı çözdü ve 1000 m2 arsa altındaki yerlere kentsel dönüşüm iznini vermiyor. Kanunen belki yanlış olabilir lakin meclisten onaya geçip 7-8 binayı birleştirip, dört kat yerine on beş kat bina yapıp, etrafında yeşil alan bırakılmasını sağlıyor. Hem binayı hem sokağı kurtarmak açısından önemli olan bu konuyu yeni yeni yapmaya başladı belediyelerimiz. Bölgemize bakıldığında genelinde yeşil alan sıkıntımız yok ama Gürpınar mahallesinde özellikle ciddi sıkıntılar mevcut. Mevcut yapıyı geriye aynı şekilde sadece sağlamlaştırarak yapıyorlar.

Estanbul Yapı Denetim olarak üstlenmiş olduğunuz önemli projeler nelerdir?

Bir yıl içerisinde beklentimizin üzerinde oldukça güzel işlere imza attık. Yeşilköy’de İNPAŞ AŞ ’nin yaptığı iki blokluk konut proje var. Güzelce ’de AKS GRUP a ait 40.000 m2 inşaat alanına sahip 12 blokluk güzel bir projemiz var. Havuzları ve yeşil alanlarıyla rekreasyonuyla Silivri bölgesinde, Çatalca’da çok sayıda villa inşaatlarımız var. Beylikdüzü içerisinde de konut yapan birçok firmayla çalışıyoruz. Beylikdüzü Organize Sanayi Bölgesi’nde de devam eden FERSAN Tekstil firmasına ait Fabrika binası, CETAFORM EL ALETLERİ firmasına ait fabrika binası, ALİ ONBAŞI SÜT ÜRÜNLERİ firmasına ait fabrika ve depolama binası, PAN OTO Radyatör ve Çuhadaroğlu İş Merkezi binasını denetleyip, iskânını alıp, teslim ettik. Birkaç büyük proje ile görüşmelerimizde devam ediyor.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Yapı denetimle alakalı sitemin getirdiği bir indirim var, biz mümkün olduğu kadar indirim yapmamaya çalışıyoruz. Yasanın getirdiği bir boşlukta var. Çok fazla sayıda yapı denetim firması açıldığı için, herkesin iş alma gayreti var. İş alma gayreti ile de fiyatları düşüyor. Fiyatlar düşünce kontrolü sağlanamıyor, geçenlerde bir inşaata gittik, birinci kontrole temele gittik, ikinciye kolon ve perde kontrolüne gittiğimizde hayırdır niye geldiniz dediler. Kontrole geldik diyince, daha önceki yapı denetimimiz temelde gelip daha da uğramazlardı dedi. Öyle bir şey bizde asla olamaz. İndirim yapınca sistem sizi otomatik olarak zarara sokuyor, zarar etmemek içinde buradan kalkıp mühendis ve araba gönderiyorum, onların maaşları işleri denildiğinde bunun bir maliyeti var. Bu maliyeti karşılayamayacağı ve indirim yaptığı içinde bir sefer temelde gidip fotoğrafını çekip, bina bittiğinde çekip, takibini yapmıyorlar. İki fotoğrafla bir işi bitirmiş oluyorlar. Biz yapı denetim olarak özellikle 15 yıllık bir mesleki sorumluluktan dolayı, sorumlu kişide ben olduğum için aldığımız her hafriyatta her demirin kontrolünü sağlattırıyorum. Netice itibariyle bu işin vebalini de çekemem. Allah korusun İstanbul deprem bölgesi ne zaman nerede ne olacağı belli değil. Onun için neyse hakkımız onu alalım diyor, işimizi sağlam yapıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir